CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Discussion related to the Garmin GPSMAP 66sr GPSr
Post Reply
ljnjtrails
Posts: 30
Joined: Tue Feb 01, 2022 9:05 pm

CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by ljnjtrails »

Garmin's support site, as well as text in the Quick Start Manual, seem to be saying that satellite orbit prediction data (CPE) can be downloaded when connected to WiFi - without needing Garmin Connect/Garmin Express.

I have a GPSMap 66sr with working WiFi connection (but I don't have Garmin Express or Garmin Connect). I've left the GPSr on with WiFi connected, and have seen no evidence CPE will update. My "Setup > About" always says either CPE:Missing or CPE:Expired.

Has anyone been able to get CPE via WiFi on this model? How?
(My firmware version is 4.90)
User avatar
GPSrChive
Site Admin
Posts: 2798
Joined: Fri Jan 20, 2017 11:29 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by GPSrChive »

Tested a GPSMAP 66s and 66sr this evening, and the 66s was able to update the EPO file via Wi-Fi after about 20 minutes, however, after more than an hour, my 66sr has yet to update the CPE file...

Have requested clarification from Garmin.
ljnjtrails
Posts: 30
Joined: Tue Feb 01, 2022 9:05 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by ljnjtrails »

Thanks for testing that! I've had my 66sr on for many hours with no CPE update. Also odd is that it switches from CPE:Missing to CPE:Expired at some point, even though I have never seen an actual CPE.BIN file on the unit.

There may be a similar issue with direct-over-WiFi firmware upgrades, but that's for another thread. And by the way, I know my WiFi setup works because I can download BirdsEye Direct imagery to the GPSMAP 66sr.
ljnjtrails
Posts: 30
Joined: Tue Feb 01, 2022 9:05 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by ljnjtrails »

Followup: Garmin Support said the CPE file can become corrupted, and updating the GPSMAP 66sr with Garmin Express is necessary to fix it; after that it should update via WiFi.

But I've never had a CPE file on my GPSMAP 66sr, so how can it be corrupted? Also, I can't use Garmin Express because I have no PC that it will run on.

So Support said syncing with the Garmin Explore app on a smartphone will also update CPE. I installed Explore on my phone, connected to my Garmin account, paired it with the GPSMAP 66sr, synced... and I still have either "CPE: Missing" or "CPE: Expired".

Time to give up. My GPSMAP 66sr does acquire satellites quickly enough - maybe under 1 minute, and that's good enough for me.
User avatar
GPSrChive
Site Admin
Posts: 2798
Joined: Fri Jan 20, 2017 11:29 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by GPSrChive »

Why will your windows pcs not run Garmin Express?
User avatar
GPSrChive
Site Admin
Posts: 2798
Joined: Fri Jan 20, 2017 11:29 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by GPSrChive »

Retested 66sr this morning via Garmin Explore app and new CPE was loaded when we checked again 15 minutes later....

May be a Wi-Fi issue here...
ljnjtrails
Posts: 30
Joined: Tue Feb 01, 2022 9:05 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by ljnjtrails »

gpsrchive wrote: Mon Feb 14, 2022 3:24 am Why will your windows pcs not run Garmin Express?
No Windows PC. (Unless you count an old dusty but still working laptop with Windows XP.) All Linux.
gpsrchive wrote: Mon Feb 14, 2022 7:08 pm Retested 66sr this morning via Garmin Explore app and new CPE was loaded when we checked again 15 minutes later....

May be a Wi-Fi issue here...
That's good to hear - that it worked. But did it update via Bluetooth from Explore running on your phone, or via WiFi directly to the GPSMAP 66sr? Did your 66sr already have a CPE file, and got a new one within 15 minutes? As opposed to not having one at all. At just so I'm clear, the CPE data is stored in a file called Garmin\GPS\CPE.BIN ? Sorry, one more: What should Setup > About show besides "CPE: Missing" or "CPE: Expired" - is it "CPE: Current" or something else?
Thanks.

As for a WiFi issue, possible, but nothing unusual here about WiFi setup (other than slow on WAN side), it does work from the GPSMAP 66sr because I can get BirdsEye Direct.
User avatar
GPSrChive
Site Admin
Posts: 2798
Joined: Fri Jan 20, 2017 11:29 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by GPSrChive »

ljnjtrails wrote: Mon Feb 14, 2022 11:43 pm But did it update via Bluetooth from Explore running on your phone, or via WiFi directly to the GPSMAP 66sr?
Explore is always a Bluetooth connection.
User avatar
GPSrChive
Site Admin
Posts: 2798
Joined: Fri Jan 20, 2017 11:29 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by GPSrChive »

ljnjtrails wrote: Mon Feb 14, 2022 11:43 pm just so I'm clear, the CPE data is stored in a file called Garmin\GPS\CPE.BIN ?
Correct.


ljnjtrails wrote: Mon Feb 14, 2022 11:43 pm Sorry, one more: What should Setup > About show besides "CPE: Missing" or "CPE: Expired" - is it "CPE: Current" or something else?
Thanks.
Would love to see some screen captures showing the 'Missing' text. I have only ever seen 'Current' and 'Expired'.
ljnjtrails
Posts: 30
Joined: Tue Feb 01, 2022 9:05 pm

Re: CPE updates via WiFi - does it work? [Bug 65]

Post by ljnjtrails »

gpsrchive wrote: Tue Feb 15, 2022 3:39 am Would love to see some screen captures showing the 'Missing' text. I have only ever seen 'Current' and 'Expired'.
Screenshot of GPSMAP 66sr with "CPE: Missing"
Screenshot of GPSMAP 66sr with "CPE: Missing"
Post Reply

Return to “GPSMAP 66sr”